BASE BASE -  volume 9 (2005)  numéro 1 

Near infrared spectroscopy for enforcement of European legislation concerning the use of animal by-products in animal feeds

Ana Garrido-Varo
Faculty of Agriculture and Forestry Engineering. ETSIAM. University of Córdoba. Apdo. 3048. 14080 Córdoba (Spain). E-mail: pa1gavaa@uco.es
Maria Dolores Pérez-Marín
Faculty of Agriculture and Forestry Engineering. ETSIAM. University of Córdoba. Apdo. 3048. 14080 Córdoba (Spain). E-mail: pa2pemad@uco.es
José Emilio Guerrero
Faculty of Agriculture and Forestry Engineering. ETSIAM. University of Córdoba. Apdo. 3048. 14080 Córdoba (Spain).
Augusto Gómez-Cabrera
Faculty of Agriculture and Forestry Engineering. ETSIAM. University of Córdoba. Apdo. 3048. 14080 Córdoba (Spain).
Maria José de la Haba
Faculty of Agriculture and Forestry Engineering. ETSIAM. University of Córdoba. Apdo. 3048. 14080 Córdoba (Spain).
Jara Bautista
Faculty of Agriculture and Forestry Engineering. ETSIAM. University of Córdoba. Apdo. 3048. 14080 Córdoba (Spain).
Ana Soldado
Servicio Regional de Investigación y Desarrollo Agrario (SERIDA). Apdo. 33. 300 Villaviciosa, Asturias (Spain).
Fernando Vicente
Servicio Regional de Investigación y Desarrollo Agrario (SERIDA). Apdo. 33. 300 Villaviciosa, Asturias (Spain).
Adela Martínez
Servicio Regional de Investigación y Desarrollo Agrario (SERIDA). Apdo. 33. 300 Villaviciosa, Asturias (Spain).
Begoña de la Roza-Delgado
Servicio Regional de Investigación y Desarrollo Agrario (SERIDA). Apdo. 33. 300 Villaviciosa, Asturias (Spain).
Silvia Termes
Laboratory of the Autonomous Government of Catalonia. Barcelona. (Spain).

Résumé

Utilisation de la spectroscopie proche infrarouge pour renforcer l’application de la législation européenne en ce qui concerne l’utilisation des sous-produits animaux dans l’alimentation animale

L’article résume le travail réalisé dans le cadre de deux projets R&D visant à démontrer la contribution de la spectroscopie proche infrarouge (SPIR) au renforcement de l’application correcte de la législation européenne existante pour l’utilisation des sous-produits animaux dans l’alimentation animale. Trois types différents d’ingrédients animaux ont été utilisés : aliments composés (CFs), farines de protéines de sous-produits animaux (APBPs) et des graisses animales (AFBPs). Les modèles chimiométriques, quantitatifs et qualitatifs, construits en utilisant une grande collection de farines composées (n = 1005 broyés et 523 non-broyés) ont montré que la SPIR peut-être utilisée pour la détection et la quantification des farines animales ajoutées aux aliments composés. Des modèles discriminants construits avec des échantillons non-broyés permettent de classer correctement 100 % des échantillons et cela en utilisant deux instruments clonés et installés dans deux laboratoires différents. Les résultats ont également montré que les spectres SPIR de sous-produits animaux (farines et graisses animales) peuvent contenir l’information concernant l’espèce ou le groupe d’espèces constituant le sous-produit animal. Toutefois, des recherches complémentaires sont nécessaires afin d’augmenter la banque d’échantillons et les librairies spectrales par l’ajout d’échantillons authentiques afin d’augmenter la robustesse des modèles SPIR quantitatifs et qualitatifs. L’article montre les perspectives de l’utilisation de la SPIR pour renforcer l’application correcte de la législation européenne existante pour l’utilisation des sous-produits animaux dans l’alimentation animale. Des recherches complémentaires doivent être menées afin d’obtenir des modèles définitifs et robustes ainsi que pour optimiser leur implémentation “at-line”, “on-line” et “in-line” dans les fabriques d’aliments et les laboratoires.

Mots-clés : aliments composés, analyse d’échantillons non-broyés, farine de viande et d’os, graisse animale, sous-produits animaux, SPIR

Abstract

The paper summarises the work done in the framework of two R&D projects aimed to demonstrate the contribution of Near Infrared Spectroscopy (NIRS) to help the enforcement of the European legislation governing the use of animal by-products in animal feeds. Three different types of animal feed products were studied: compound feeds (CFs), animal protein byproducts meals (APBPs) and animal fats by-products (AFBPs). The quantitative and qualitative chemometric models produced with a large collection of compound feed samples (n = 1005 ground and 523 unground) have demonstrated, that NIRS can be used for the detection and quantification of the meat and bone meal (MBM) added to compound feeds. Discriminant models produced with unground samples produced 100% of correctly classified samples in two cloned instruments placed in two different locations. The results also show that two dimensions NIR spectra of Animal By-Products (ABP, animal meals and fats) may contain information about the animal species or group of species from which the ABPs were produced. However, further work is needed to enlarge the sample bank and the spectral libraries with well authenticated samples in order to increase the robustness of the quantitative and qualitative NIRS models. The paper opens expectations for using NIRS for the enforcement of legislation concerning the use of ABPs in animal feeds. More research and demonstration efforts have to be done in order to obtain more definitive and robust predictive models and for optimising its implementation either at-line, on-line and in-line in feed factories and inspection laboratories.

Keywords : animal by-products, animal fats, compound feeds, meat and bone meal, NIRS, unground sample analysis

Pour citer cet article

Ana Garrido-Varo, Maria Dolores Pérez-Marín, José Emilio Guerrero, Augusto Gómez-Cabrera, Maria José de la Haba, Jara Bautista, Ana Soldado, Fernando Vicente, Adela Martínez, Begoña de la Roza-Delgado & Silvia Termes, «Near infrared spectroscopy for enforcement of European legislation concerning the use of animal by-products in animal feeds», BASE [En ligne], volume 9 (2005), numéro 1, 3-9 URL : http://popups.ulg.be/1780-4507/index.php?id=13785.